Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Dirk - Dinsdag 9 Mei 2023

  Is een fietshelm verplicht op de elektrische fiets?

  Elektrische fietsen zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Niet alleen zijn ze een duurzaam alternatief voor auto's of scooters, ze zijn ook nog eens erg praktisch voor korte afstanden en het dagelijkse woon-werkverkeer. Omdat elektrische fietsen een stuk sneller kunnen gaan dan gewone fietsen, is het belangrijk om veiligheid voorop te stellen. Een van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen bij het fietsen is het dragen van een fietshelm, en voor de speedpedelec een speciale helm voor je speed pedelec. In deze blog van Fietsgoedkoper.nl bespreken we of een fietshelm verplicht is op de elektrische fiets en waarom het dragen van een helm belangrijk is voor je veiligheid.

  Wetgeving voor het dragen van een fietshelm

  In Nederland en België zijn er verschillende regels voor het dragen van een helm op een elektrische fiets.

  Nederland

   In Nederland is het dragen van een fietshelm niet verplicht op een gewone elektrische fiets, maar wordt het wel sterk aangeraden. Een fietshelm is echter wel verplicht op een speed pedelec, wat een snelle elektrische fiets is die ondersteuning biedt tot wel 45 kilometer per uur. Op een speed pedelec ben je namelijk wettelijk gezien gelijkgesteld aan een bromfiets, waardoor je verplicht bent om een goedgekeurde helm te dragen. Wil je de wetgeving in Nederland over helm op de fiets lezen? Klik dan op de link.

  België

  In België is het dragen van een fietshelm op een elektrische fiets met een maximale snelheid van 25 kilometer per uur niet verplicht, maar wordt het wel aangeraden. Op een elektrische fiets die sneller kan dan 25 kilometer per uur is het dragen van een helm wel verplicht.

  Wil je de wetgeving in België over fietsen lezen? Klik dan op de link.

  Hoewel het dragen van een helm op een gewone elektrische fiets niet verplicht is, is het wel belangrijk om veiligheid voorop te stellen. Het dragen van een helm kan ernstig hoofdletsel bij een valpartij voorkomen of de gevolgen ervan beperken. Daarom raden wij van Fietsgoedkoper.nl altijd een helm aan. Voor jong en oud. In de volgende tussenkopjes bespreken we helmen voor de speed pedelec en welke helmen hiervoor geschikt zijn.

  Speedpedelec helm

  Een speed pedelec is een snelle elektrische fiets die ondersteuning biedt tot wel 45 kilometer per uur. Het dragen van een helm op een speed pedelec is wettelijk verplicht, omdat je op deze fiets wettelijk gezien gelijkgesteld bent aan een bromfiets. Een gewone fietshelm is niet geschikt voor de hogere snelheden van een speed pedelec, omdat deze niet genoeg bescherming biedt bij een valpartij. Een speed pedelec helm is daarom verplicht en moet goedgekeurd zijn volgens de Europese veiligheidsnormen.

  Een speed pedelec helm biedt meer bescherming dan een gewone fietshelm. Zo heeft een speed pedelec helm een harde buitenschaal die beter bestand is tegen hoge impact, een versterkte kinband die beter op zijn plaats blijft zitten tijdens een val en vaak ook een vizier dat beschermt tegen zonlicht en regen.

  Als je een speed pedelec helm gaat kopen, is het belangrijk om te letten op de veiligheidsnormen die vermeld staan op de helm. Een geschikte speed pedelec helm is bijvoorbeeld de ABUS Pedelec 2.0, die voldoet aan de Europese veiligheidsnormen en speciaal ontworpen is voor speed pedelecs. Abus is een gerenommeerd merk op het gebied van veiligheid en veiligheidsproducten. Abus maakt sinds 1924 kwaliteitsproducten die voldoen aan de hoogste standaarden.

  Wil je meer lezen over speedpedelecs? Lees dan onze blog: Speed pedelec helm kopen in 2023? Dit zijn je beste opties.

  De voordelen van het dragen van een fietshelm

  Hoewel het dragen van een helm op een elektrische fiets niet altijd verplicht is, zijn er veel voordelen verbonden aan het dragen van een fietshelm. Hieronder hebben we een aantal belangrijke voordelen op een rijtje gezet:

  Bescherming

  Een fietshelm biedt bescherming bij een valpartij en kan ernstig hoofdletsel voorkomen of de gevolgen ervan beperken.

  Zichtbaarheid

  Veel fietshelmen hebben opvallende kleuren en/of reflecterende details, waardoor je beter zichtbaar bent in het verkeer.

  Comfort

  Moderne fietshelmen zijn vaak lichtgewicht, goed geventileerd en hebben een goede pasvorm, waardoor ze comfortabel zijn om te dragen.

  Vertrouwen

  Het dragen van een helm kan je meer vertrouwen geven tijdens het fietsen, omdat je weet dat je goed beschermd bent.

  Kortom, het dragen van een fietshelm is niet alleen veiliger, maar ook comfortabeler en kan je meer vertrouwen geven tijdens het fietsen. Het is daarom altijd aan te raden om een helm te dragen op de fiets, zelfs als het niet verplicht is.

  Fietshelmen van Fietsgoedkoper.nl

  In deze blog hebben we de vraag behandeld of een fietshelm verplicht is op de elektrische fiets. Hoewel het antwoord afhangt van de snelheid van de elektrische fiets en de wetgeving in het betreffende land of regio, is het altijd verstandig om een helm te dragen op de fiets. Een fietshelm biedt namelijk bescherming bij een valpartij en kan ernstig hoofdletsel voorkomen of de gevolgen ervan beperken. Voor speed pedelecs is het dragen van een helm wettelijk verplicht en moet deze voldoen aan specifieke veiligheidsnormen.

  Als je op zoek bent naar een geschikte fietshelm, is het belangrijk om te letten op de veiligheidsnormen en eventuele specifieke eigenschappen voor jouw type fiets. De ABUS Pedelec 2.0 is een helm die speciaal ontworpen is voor speed pedelecs en voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Daarnaast biedt het dragen van een fietshelm ook voordelen op het gebied van zichtbaarheid, comfort en vertrouwen tijdens het fietsen.

  We hopen dat al je vragen over een helm op de elektrische fiets zijn beantwoord. Heb je toch nog vragen of wil je advies? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar!

  Nieuws & updates

  Recente artikelen