Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Dirk - Vrijdag 23 Februari 2024

    Optimale zadelhoogte instellen

    Het juist instellen van je fietszadel is belangrijk voor comfort en efficiëntie tijdens het fietsen. Te hoog of te laag kan leiden tot pijn in je knieën, rug, en kan zelfs je trapkracht verminderen. Maar hoe bepaal je de perfecte zadelhoogte? In deze blog delen we handige tips om je te helpen de ideale zadelhoogte voor jouw fiets te vinden.

    De hielmethode

    Een eenvoudige manier om een goede start te maken, is de hielmethode. Ga naast je fiets staan, plaats je hiel op het pedaal en draai het pedaal naar het laagste punt. Je been moet volledig gestrekt zijn. Als je knie gebogen is, moet het zadel omhoog. Als je heupen wiebelen om je voet op het pedaal te houden, moet het zadel omlaag.

    De 109%-regel

    Een meer precieze methode is de 109%-regel. Meet de binnenbeenlengte vanaf de grond tot je kruis en vermenigvuldig deze afstand met 109%. Het resultaat is de afstand tussen het midden van de trapas en de bovenkant van het zadel. Deze methode is wetenschappelijk onderbouwd en biedt een goede uitgangspositie voor verdere fijnafstelling.

    Fijnafstelling op de fiets

    Na het toepassen van bovenstaande methoden, is het tijd voor fijnafstelling. Dit doe je het best door daadwerkelijk te gaan fietsen, bij voorkeur op een vlakke weg. Let op hoe je voeten de pedalen raken. Je knieën moeten licht gebogen zijn wanneer de pedalen in de laagste positie staan. Voel je druk op je knieën of strek je je tenen om de pedalen te bereiken, dan is verdere aanpassing nodig.

    Let op je lichaam

    Luister naar je lichaam tijdens en na het fietsen. Pijn in de voorkant van je knieën kan wijzen op een te laag zadel, terwijl pijn in de achterkant kan duiden op een te hoog zadel. Ook ongemak in de onderrug is een teken dat de zadelhoogte niet optimaal is.

    Professionele fietsafstelling

    Als je twijfelt of de optimale zadelhoogte niet kunt vinden, overweeg dan een professionele fietsafstelling. Fietsenwinkels en fietscoaches gebruiken geavanceerde apparatuur en software om je houding op de fiets te analyseren en aan te passen voor maximaal comfort en prestatie.


    Het vinden van de perfecte zadelhoogte is een belangrijke stap naar een comfortabelere en effectievere fietservaring. Met deze tips kun je zelf aan de slag, maar vergeet niet dat elke fietser uniek is. Experimenteer, luister naar je lichaam. Heb je advies nodig? Wij staan voor je klaar. Je kunt hier in contact met ons komen.

    News & updates

    Recente artikelen