Sluiten

Categorieën

Filters
    Dirk - Donderdag 7 December 2023

    Wat zijn de regels voor een fiets op de zaak?

    Je bent het vast wel eens tegengekomen. Iemand met een fiets op de zaak, een mooi verhaal over een fietsplan of een leasefiets. Maar wat houdt het nou eigenlijk allemaal in? Wat zijn de regels voor een fiets op de zaak? Kan iedereen zomaar een fiets leasen? Wij hebben de antwoorden voor je. 

     

    Fiets op de zaak: Hoe werkt het?

    Sinds 1 januari 2020 zijn de fiscale regelingen voor een ‘fiets op de zaak’ veranderd. Werkgevers kunnen makkelijker hun werknemers laten profiteren van een fiets van de zaak. Ondernemers, zoals zzp’ers, kunnen ook gebruik maken van de regeling. Maar hoe werkt het precies?

     

    Wat kost een fiets van de zaak?

    Het komt hier op neer: de werkgever betaalt jouw fiets en meestal ook de kosten voor onderhoud en reparatie. Wel moet jij (werknemer) bijtelling bij het salaris betalen. Uiteindelijk betekent dit dat jij enkele euro’s per maand extra belasting moet betalen. 

     

    Hoe werkt de bijtelling van een fiets van de zaak?

    Wat is bijtelling? Bruto bijtelling is het bedrag dat bij je belastbare inkomen wordt opgeteld. Dat reken je als volgt uit: percentage bijtelling x de cataloguswaarde van de fiets = de bijtelling. Netto bijtelling is het bedrag aan belasting dat je betaalt voor het privégebruik van je zakelijke fiets.

    Dit betekent dan het volgende: Als jij je zakelijke fiets, privé gebruikt. Heb je daar voordeel van. Over de waarde van dit voordeel (de bijtelling) betaal je loonbelasting. De bijtelling is 7%. over de consumentenadviesprijs van de fiets en accessoires per jaar. Jouw werkgever telt dit bedrag op bij het salaris, en hierover betaal jij (werknemer) dan maandelijks belasting.

    Bijvoorbeeld:

    Bijtelling = 7%

    Cataloguswaarde €2000

    De formule is dan als volgt: 0,07 x 2000 = 140

    Op deze manier reken je de bijtelling voor je fiets uit.

     

    Vergoed werkgever de bijtelling?

    In sommige gevallen kan de werkgever er voor kiezen om de bijtelling voor zijn rekening te nemen. Dit kan door gebruik te maken van de vrije ruimte in de werkkostenregeling. In dat geval hoef jij helemaal geen belasting te betalen.

     

    Eigen bijdrage voor fiets op de zaak

    De werkgever kan jou (werknemer) ook vragen om een maandelijkse eigen bijdrage. Dit bedrag gaat dan van de bijtelling af en dit zie je dan terug op je loonstrookje. 

     

    Hoe zit dat dan met de reiskostenvergoeding?

    Maak jij gebruik van de fiets van de zaak? Dan kan het zijn dat je bepaalde reiskostenvergoedingen niet meer krijgt van je werkgever. Bijvoorbeeld de kilometervergoeding. Daar staat wel tegenover dat jij die kosten niet meer maakt. In dit geval bepaalt jouw werkgever welke kosten wel of niet vergoed worden.

    Nieuws & updates

    Recente artikelen