Sluiten

Categorieën

Filters

  Wat is een medisch fietszadel en wat heb ik eraan?

  Je hoort de term steeds vaker: ”een medisch fietszadel”, maar wat is een medisch fietszadel en wat heb je eraan? Een medisch fietszadel is een fietszadel met een afwijkende vorm ten opzichte van een normaal fietszadel. Ze zijn er in allerlei vormen, maten en prijsklassen. In deze blog geven wij jou alle informatie die je nodig hebt voor het aanschaffen van een medisch fietszadel.

  Hoe zijn medische fietszadels ontstaan?

  Medische zadels zijn ontstaan door de beste bestaansreden: het oplossen van een probleem. Verschillende fietsers kregen last van verschillende pijnlijke klachten tijdens het fietsen zoals:

  • Last van het stuitje / zitbotje (meest voorkomende klacht)
  • Last van schuurplekken aan de binnenkant van de benen
  • Pijnlijke billen
  • Doofheid en/of tintelingen in de billen of bij de genitaliën
  • Algemene last van het zitvlak door een operatie of een medische aandoening
  • Pijnlijke onderrug

  Verschillende soorten medische fietszadels

  Uiteindelijk moest er een oplossing komen voor de hierboven genoemde problemen tijdens het fietsen. Hier is veel mee getest totdat uiteindelijk verschillende vormen zadels zijn ontwikkeld door verschillende merken. Wat is het beste zadel tegen zadelpijn? Hieronder zetten we alles voor je op een rijtje:

  • Zo heeft het merk ISM verschillende medische zadels ontwikkeld en op de markt gebracht met op het eerste gezicht vreemd ogende zadels, maar het resultaat spreekt wel boekdelen. De prijs is echter wel het hoogste in de markt. Prijsindicatie: +- €100,-

   

  • Wittkop heeft samen met een sport-orthopedisch specialist (Dokter Torsten Werlich, meer dan 20 jaar ervaring in gewrichten-chirurgie, sport orthopedie en kinder orthopedia ) een ander soort zadel ontwikkeld. Namelijk een fietszadel met een uitsparing in het midden. Dit zorgt ervoor dat zitbotjes en andere pijnlijk delen zoals de schaamstreek worden ontlast. Dit zorgt effectief voor minder zadelpijn. Prijsindicatie: +- €20-€35,-.
   Wittkop 3.0 fietszadelWittkop pro 3.0 fietszadel
  • Ook het merk Voltano heeft veel zadels met een uitsparing op precies de juiste plek. Voltano heeft hiernaast ook gekeken naar de hardheid van het zadel waardoor er, naast de andere genoemde voordelen, ook minder snel rugpijn en doofheid en/of tintelingen ontstaan. Ten slotte hebben ze ook een sportieve lijn medische fietszadels voor de sportievere fietser, wielrenner of mountainbiker. Voltano heeft van alle merken met medische fietszadels de meeste varianten. Voor alle situaties en fietstypes zijn verschillende zadelvormen ontwikkeld. Prijsindicatie: +- €15 - €40,-.
   Voltano Fietszadel Met Gelpads - Zwart/Rood - UnisexVoltano City XXXL Fietszadel - Unisex - Extra Breed Fietszadel - ZwartVoltano Pro Gel Fietszadel - Met Uitsparing - Zwart - UnisexVoltano Dames Fietszadel - Zwart - Uitsparing - Waterdicht - Elastomeer Vering - Gratis ZadelstropVoltano Sport Fietszadel – Zwart - Gel - Trekking ZadelVoltano Elegance Fietszadel Unisex
  • SQlab heeft hierin gekozen voor vele verschillende vormen. Deze zijn speciaal gemaakt op basis van door hen ontwikkelde technologieën. Ook bieden ze een zadelmeting aan om het juiste model te selecteren. De prijs is echter duurder dan de meeste andere merken. Prijsindicatie: €70 - €250,-.

  Welk Medisch zadel moet ik dan hebben?

  Er is geen specifiek antwoord op de vraag welk fietszadel het beste is bij pijn voor het stuitje of andere medische klachten. Is de bovenstaande informatie niet voldoende? Lees dan onze blog over het kiezen van het beste fietszadel voor jou!

  Bij alle bovenstaande merken is er onderscheid gemaakt tussen medische zadels voor dames, heren of voor beide (unisex). In vele gevallen is een specifiek medisch dames of heren fietszadel niet nodig. Een Medisch unisex fietszadel voldoet eigenlijk altijd.

  Zoals je leest zijn er verschillende medische zadels. Door het overzicht hierboven hopen wij inzicht te geven in de verschillende opties en kan je zelf een keuze hierin maken. Als er informatie mist of als je vragen hebt over welk medisch zadel het beste is voor jou? Dan mag je altijd één van onze specialisten om hulp vragen.